Rahankäsittelylaitteet

Kason rahankäsittelyn pienlaitteiden porftolio koostuu saksalaisen Ratiotecin laadukkaista rahankäsittelylaitteista. Kaso on Ratiotecin virallinen maahantuoja Suomessa. Pidämme laitteista yllä jatkuvaa varastoa Helsingin Suutarilan toimipisteessämme, josta käsin laitteet toimitetaan kohteisiin tai jälleenmyyjille nopeasti ja varmasti.

Rahankäsittelylaitteiden portfoliostamme löydät setelintunnistimet, eri tasoiset setelinlaskijat ja kolikonlajittelijat. Lisäksi portfoliostamme löytyy suosittu rahavaaka, jolla lasket kolikot ja setelit kätevästi painoon perustuen. Laitteet soveltuvat erityisen hyvin suomalaisen vähittäiskaupan toimintaympäristöön oli kyse sitten pienestä kivijalkamyymälästä tai isommasta tavaratalosta. Kaikki laitteemme ovat pienikokoisia ja kevyitä – pöydän päälle operoitavaksi soveltuvia malleja.

Tarvitsetko apua rahankäsittelylaitteen valinnassa?

Ei huolta, koska asiantuntijamme auttavat mielellään juuri sinulle sopivien laitteiden valinnassa! Kaikki tarjoamamme rahankäsittelylaitteet ovat myös esillä myyntinäyttelyssämme Helsingin Suutarilassa ja esittelemme laitteita mielellämme. Varaa esittelyaika ottamalla yhteyttä myyntiimme. Alta löydät lyhyen tietopaketin, josta saattaaa olla hyötyä myymälän rahankäsittelyprosessin suunnittelussa ja laitteisiin tutustumisessa.

Suomalaiset haluavat edelleen käyttää käteistä maksuvälineenä

Vaikka erilaiset sähköiset maksuvälineet ovatkin jo arkipäivää ja hyvä niin, suomalaiset haluavat edelleen käyttää myös käteistä rahaa ostoksia maksaessaan. Käteinen on monelle maksavalle asiakkaalle edelleen vaihtoehto, jota halutaan käytää eri syistä. Käteinen raha on myös huoltovarmuusasia. Käteisen rahan käsittely vähittäiskaupassa on helppoa, nopeaa ja turvallista, kunhan se tehdään oikein ja oikeanlaisia laitteita hyödyntämällä.

Rahan tunnistaminen väärennösten varalta tulisi tehdä jo rahaa vastaanotettaessa!

Myymälässä tapahtuvan rahankäsittelyn näkökulmasta yksi tärkeimmistä seikosta on pohtia, miten varmistumme siitä, ettemme ota vastaan väärennettyä rahaa. Väärennetyn rahan päätyminen kassaan on valitettavasti hyvin tyypillinen ongelma, joka johtaa siihen, että väärennetyn rahan osalta tappio kaatuu lähes aina yrittäjälle tai yritykselle itselleen. Jos väärennös havaitaan vasta kassatoimistossa arvokuljetusta valmistellessa, on vahinko jo sattunut.

Väärennöksiä tehtaillaan nykypäivänä paljon erityisesti setelirahan parissa ja siksi olisi erittäin tärkeää varustaa nykyaikaisella setelintunnistimella kaikki sellaiset kassapisteet, joissa käteistä rahaa otetaan vastaan. Pelkkä setelintunnistin itsessään ei vielä tee mitään, vaan käytäntönä organisaatiossa tulisi olla jokaisen vastaanotetun setelin syöttäminen tarkistukseen setelintunnistimeen ennen sen vastaanottamista ja tallettamista kassaan.

Setelintunnistin on erittäin pienikokoinen ja kätevä laite, joka mahtuu hyvin erilaisiin kassaympäristöihin. Setelintunnistimessa on syöttöaukko, johon seteli asetetaan, jolloin laite vetää setelin sisäänsä tunnistettavaksi. Kun seteli on tunnistettu, laite syöttää setelin takaisin ja ilmaisee aitouden tai väärennösepäilyn. Koko prosessi on läpikäyty alle sekunnissa. Vaikka laite ilmoittaisi epäilyttävästä setelistä, se ei automaattisesti tarkoita sitä, että kyseessä on väärennös. Epäilyttävä seteli tuleekin tunnistaa useampaan kertaan.

Tehokkuutta myymälän rahankäsittelyyn

Käteisen rahan lajittelu ja laskenta ovat aikaa vievää työtä, erityisesti jos ne tehdään täysin manuaalisesti käsityönä. Lisäksi käsityönä tehty käteisrahan lajittelu ja laskenta on altis ihmisen tekemille virheille. Rahankäsittelylaitteilla on merkittävä rooli lajittelu- ja laskentatyön tehostamisessa. Seteleiden lajitteluun ja laskentaan käytetään tyypillisesti eri tasoisia setelinlaskijoita ja kolikoiden käsittelyyn puolestaan kolikonlajittelijoita. Lisäksi laskentatyössä voidaan käyttää rahavaakaa, jolla voidaan laskea sekä kolikoita että seteleitä, mutta ainoastaan valmiiksi lajitellulla käteismateriaalilla ja tietyin rajoittein. Rahavaakaa voidaan käyttää käteisen rahan laskemisen lisäksi myös muunlaisten fyysisten paperi- tai kartonkiartikkelien kuten kuponkien ja lahjakorttien tehokkaaseen määrälaskentaan.

Setelinlaskija voi olla yksinkertaisimmillaan ainoastaan setelien arvoja ja määriä laskeva laite. Tällainen setelinlaskija on edullisin vaihtoehto ja se soveltuu hyvin kohteisiin, joissa setelit tunnistetaan jo kassoilla setelintunnistimella, jolloin voidaan olla varmoja siitä, että takatilaan tai kassatoimistoon päätyy ainoastaan aitoja seteleitä. Tällöin laskentaprosessissa on keskeistä saada tietoon setelien kokonaisarvo ja määrät tilityksiä varten. Edullisimman pään setelinlaskijoissa on kyllä myös seteleiden aitoustunnistus, mutta tunnistustekniikka on huomattavasti kehittyneempiä malleja kevyempi, jolloin tunnistuksesta ei saada täyttä varmuutta. Tästä johtuen edullisimmat setelinlaskijat eivät tyypillisesti täytä Euroopan keskuspankin rahankäsittelylaitteille asettamia vaatimuksia, jolloin ne myös puuttuvat ECB:n listoilta. Vaikka edullisen setelinlaskijan väärennöstunnistus onkin kevyempi, se kuitenkin laskee seteleiden arvot ja määrät luotettavasti.

Edistyneemmät setelinlaskimet myös tunnistavat seteleiden aitouden varmuudella laskennan yhteydessä ja ne soveltuvat suuremmille setelimäärille. Laitetta valitessa onkin hyvä laskea arvio vuosittaisesta setelien laskentamäärästä ja verrata sitä laitteen suositusarvoihin. Kehittyneemmät setelinlaskijat kykenevät käsittelemään eri valuuttoja. Parhaissa setelinlaskimissa on luovutustaskun lisäksi niin sanottu hylkytasku, johon mahdolliset epäilyttävät tai huonokuntoiset setelit ohjautuvat keskeyttämättä laskentaprosessia.

Sami Malinen, tuotepäällikkö, Kaso Oy

Kysy lisää rahankäsittelylaitteista:

Sami Malinen

Tuotepäällikkö