Kerrostalon huoneisto-ovi on tärkeä osa huoneiston paloturvallisuutta ja energiatehokkuutta. Ovi vaikuttaa asunnon asumismukavuuteen etenkin ääni- ja hajueristyksen kautta. Mutta mitkä ovat selviä merkkejä siitä, että taloyhtiössä olisi oviremontin aika?
1. Huoneisto-ovi näyttää kuluneelta ja vaurioituneelta
Vanhat puuovet ovat valitettavan alttiita kulumiselle ja vaurioille. Ne voivat turvota, vääntyä tai jopa halkeilla kosteuden ja lämpötilavaihteluiden vaikutuksesta. Jos ovesi näyttää rakoilevalta tai vääntyneeltä, kannattaa asiasta puhua esimerkiksi taloyhtiön hallituksen kanssa. Huoltoyhtiön tai isännöitsijän toimesta voi tutkia, toistuuko ongelma muissakin asunnoissa.
Rakoilun vuoksi koko asunnon ja kerrostalon ääni- ja hajueristys heikkenevät. Äänet ja askeleet kuuluvat herkemmin rappukäytävästä, ja tunnistat naapureiden illallismenun herkemmin.
Teräsrunkoiset turvaovet ovat huomattavasti kestävämpiä kuin puuovet eivätkä ne materiaalinsa vuoksi ole alttiita kosteuden tai lämpötilan aiheuttamille vaurioille. Kun runko on vääntymätön ja tiivis, se pitää myös äänet ja hajut loitommalla.
2. Kerrostalon ovet vetävät kylmällä ilmalla
Asunnon vetoisuus vaikuttaa toki asumismukavuuteen, mutta myös talon energiatehokkuuden heikentymiseen. Rakoilevat ja vääntyneet ovet voivat päästää kylmää ilmaa sisään ja lämpöä ulos, mikä lisää taloyhtiön lämmityskustannuksia. Yleensä oviremontin tarpeen huomaa talvella kovilla pakkasilla, jos vedon tunne ja viima lisääntyvät asunnossa.
Nykyaikaiset teräsrakenteiset turvaovet on suunniteltu eristämään tehokkaasti. Kaso-Oven sisin on kivivillaa, mikä vaikuttaa sekä äänieristykseen että energiatehokkuuteen. Kun lämpö ei karkaa, taloyhtiön lämmityskulut pienenevät. Vanhassa taloyhtiössä voikin olla tarpeellista uusia kerrostaso-ovien lisäksi yhteisten tilojen ovet sekä ulko-ovet.
Lue myös: Viisi faktaa oviremonttia harkitseville taloyhtiöille
3. Turvattomuuden tunne sekä murrot taloyhtiön tiloihin
Tilastokeskuksen mukaan Suomessa esiintyy vuosittain satoja asuntomurtoja ja muuta ilkivaltaa. Omaisuutta viedään matalammalla kynnyksellä useimmiten taloyhtiön varastoista tai yleisistä tiloista. Kerrostalo-asuntojen murrot puolestaan helpottuvat silloin, kun ovet rakoilevat tai niiden lukitusmekanismit ovat heikkoja.
Teräsrakenteisilla sekä palotestatuilla turvaovilla maksimoidaan taloyhtiön ovien turvallisuus ulkoa ja sisältä. Kaso-Oven lukitukseen on mahdollista saada useita, testattuja vaihtoehtoja. Turvaovi vaikuttaa siis sekä murtojen estämiseen että paloturvallisuuteen.
Katso lisätietoa turvaoven ominaisuuksista videolta.
Milloin on aika remontoida?
Tarkastele siis ainakin näitä asioita, kun taloyhtiössä puhutaan oviremontista, tai muusta tulevasta saneerauksesta, jonka yhteydessä olisi järkevää vaihtaa myös ovet:
- Vauriot ja kuluminen: Halkeamat ja muut vauriot puuovissa.
- Energiatehokkuus: Ovien kautta tuleva kylmä ilma ja vedon tunne.
- Turvallisuusongelmat: Murtojen yleistyminen naapurustossa, tai murrot omassa taloyhtiössä.
Taloyhtiön ovien uusiminen on investointi, joka parantaa sekä turvallisuutta että energiatehokkuutta. Teräsrakenteiset turvaovet tarjoavat kestävämmän, turvallisemman ja energiatehokkaamman ratkaisun, joka palvelee taloyhtiötä vuosikymmeniä.
Asiakaspalautteemme mukaan Kaso-Ovi parantaa asukkaiden elämänlaatua ja tuo asumiseen turvallisuuden tunnetta ja mielenrauhaa. Sen lisäksi turvaovi lisää taloyhtiön arvoa sekä ulkoasun arvokkuutta – etenkin, kun sen ulkoasun mahdollisuudet ovat lähes rajattomat.
Katso tästä, millä tavalla Kaso-Ovi toteuttaa oviremontin.
Teija Paakkari
Myynti- ja tuotepäällikkö
Kaso-Ovet, korjaus ja saneeraus, taloyhtiöt