Oviremontit tehdään paloturvallisuus edellä, ulkoasusta tinkimättä 

Kaso oviremontit tehdään paloturvallisuus edellä ulkoasusta tinkimättä

Vierailimme syksyllä sekä Jyväskylän Isännöintipäivillä että Helsingin FinnBuild-messuilla. Tapahtumissa ja asiakkaiden keskuudessa olemme kuulostelleet, mitkä ovat tämänhetkisiä toiveita kerrostalojen oviremonttien suhteen. Avasimme tähän kaksi useimmin esiin noussutta aihepiiriä. 

Ylimääräinen eteisen ovi halutaan poistaa paloturvallisuuden ja käytännöllisyyden vuoksi

Yhä useammat taloyhtiöt haluavat oviremontin yhteydessä poistaa ylimääräisen sisäoven. Pelastusviranomaisilla onkin ollut jo pitkään tiedossa, että huoneiston sisäovi kerrostaloasunnon eteisessä on riski. Esimerkiksi Yle uutisoi vuonna 2016, että ylipaine ja sisäänpäin aukeava väliovi voivat tehdä palavasta huoneistosta pakenemisesta mahdotonta, jos ovi ei paineen vuoksi aukeakaan.

Kun sisäovi poistetaan, on oleellista varmistaa, että huoneiston etuovi on riittävä sekä palosuojaltaan että äänieristykseltään. Uuden etuoven tulisi säilyttää ominaisuutensa koko elinkaarensa ajan.

Suomessa kerrostalohuoneiston etuoven – tai kahden peräkkäisen oven – tulisi estää palon läpipääsy 30 minuutin ajan. Kaso-Oven testattu palosuoja on vaadittu 30 minuuttia, ja ovirakenne on lisäksi murtotestattu. Se ei väänny puuoven tavoin, vaan säilyttää muotonsa jopa sorkkaraudan käsittelyssä.

Kaso-Ovi on yksi Suomen hiljaisimmista ovista 42 desibelin äänieristyksellä, joka pysyy vuodesta toiseen samana oven vääntymättömän teräsrakenteen ansiosta.

Suomessa yleisin huoneisto-oven äänieristystaso on 35–38 desibeliä, joka riittää estämään mm. liikenteen äänet. Jos sisäovi poistetaan ja paikoilleen jää ikääntynyt puuovi, mahdolliset vääntymät ja raot heikentävät äänieristystä sekä paloeristystä huomattavasti. Uusienkin puuovien ongelmana on, että sen rakenne saattaa alkaa elämään vuosien saatossa, synnyttäen rakoja oven ja karmin välille.

Joskus asukkaita harmittaa valkoisen välioven poistaminen, jos eteinen muuttuu ulko-oven värin vuoksi synkän ja ahtaan oloiseksi. Ratkaisumme näissä tilanteissa on tehdä oven sisäpuoli valkoisena, kun taas ulkopuoli voi olla mikä tahansa lukuisista vaihtoehdoistamme – riippuen talon tyylisuunnasta.

 

Yleisten tilojen palo-ovien ei tarvitse näyttää teollisilta

Taloyhtiöiden yleisten tilojen palo-ovet johtavat mm. varastoihin, tekniseen tilaan tai sauna- ja pyykkitupaan. Nämä metalliovet ovat yleensä varsin teollisen näköisiä. Jämäkästä ulkoasustaan huolimatta vanhojen palo-ovien lukitus voi silti olla helposti murrettavissa ovirakenteen antaessa periksi sorkkaraudalle. Näin kävi eräässä saneerauskohteessamme.

On yhä yleisempää, että oviremontin yhteydessä myös yleisten tilojen ovista halutaan kodikkaita, persoonallisia ja ennen kaikkea murtoturvallisia.

Vaikka Kaso-Ovi tarjoaakin murtoturvallisia metallipintaisia palo-ovia, on ovi mahdollista saada myös räätälöidyllä pintamateriaalila, jolloin oven ulkonäkö saadaan yhteneväiseksi esimerkiksi asuntojen puukuosisten ovien kanssa.

 

Suosittelemme siis varmistamaan, että taloyhtiösi asuntojen ovet ovat nykyisten paloturvallisuussuositusten mukaisia – ja eristävät ääntä riittävästi, jos ylimääräinen sisäovi poistetaan. Kun oviremontin aika koittaa, on oleellista muistaa myös yhteisten tilojen ovien murtoturvallisuus sekä ulkoasun monipuoliset mahdollisuudet.

Onko taloyhtiösi oviremontin tarpeessa?
Kutsu meidät paikan päälle tai tule käymään myyntinäyttelyssämme!